De Curcuma longa-plant behoort tot de familie van de Zingiberaceae en wordt reeds eeuwen gebruikt in India, als gele kleurstof voor textiel, als smaakstof en als onderdeel van currypoeder. Het kurkuma-extract, afkomstig van de curcumawortelstok (rhizoom), bevat 3 actieve curcuminoïden, nl. curcumine (71,5%), demethoxycurcumine (19,5%) en bisdemethoxycurcumine (9,1%), samen met enkele etherische oliën. Curcumine is een uitermate veilige molecule (heeft GRAS-status) en is dus veilig om dagelijks gebruikt te worden als voedingsmiddel (12 gram/dag). Dit werd aangetoond door verschillende klinische studies [1]. Het natuurlijke kurkuma-extract is zeer slecht wateroplosbaar en kan bijgevolg slecht door het lichaam opgenomen worden. Verder worden de curcuminoïden snel gemetaboliseerd bij passage doorheen darmcellen en door de lever (first pass effect). Dit resulteert in een zeer lage biologische beschikbaarheid van kurkuma-extracten. Door technologische ingrepen, bv.